flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Федорак Л. М. Історія кримінально-правової політики у сфері визнання обставин такими, що пом"якшують покарання

20 грудня 2017, 09:58

Федорак Л.М., голова Гребінківського районного суду Полтавської області, кандидат юридичних наук

Анотація

В даній статті висвітлено питання становлення інституту обставин, що пом'якшують покарання; проаналізовано досягнення та недоліки законодавця щодо визнання обставин такими, що пом'як­шують покарання, на кожному з виділе­них в історії етапів.

Ключові слова: пом'якшуючі, обстави­ни, призначення, покарання.

Актуальність теми. Становлення будь-якого правового інституту має свою істо­рію, зумовлену процесами, що відбува­лись у державі на тому чи іншому проміж­ку часу, а відповідно і зумовили існування інституту у сучасному вигляді. Аналіз історії становлення обставин, що пом’як­шують покарання, дасть можливість пояс­нити нормативне вираження пом'якшую­чих обставин наявне згідно з чинним Кримінальним кодексом України.

Ступінь розробки теми. Над питання­ми становлення пом’якшуючих обставин працювали Г. І. Чечель, Л. Л. Кругліков, А. Ю. Буланов та Т. І. Нікіфорова. Однак А. Ю. Буланов вивчав зазначений інсти­тут у контексті історії Російської Федера­ції. Решта учених вивчали тільки ра­дянський період історії. Отож, історія кримінально-правової політики визнання обставин такими, що пом'якшують пока­рання, в Україні не вивчалась.

Метою публікації є визначення тен­денцій становлення пом'якшуючих обста­вин, позитивних досягнень науки кримі­нального права та законодавця на різних етапах розвитку зазначеного інституту з метою подальшого розвитку вказаного інституту.

Становлення інституту обставин, що по­м'якшують покарання, у кримінальному праві можна простежити, користуючись періодизацією кримінально-правової полі­тики, запропонованою П. Л. Фрісом [1].

Перший період - це кримінально-пра­вова політика Київської Русі і феодальної роздробленості (IX - середина XVII століт­тя). Вона визначалась інтересами паную­чого класу феодалів в усіх сферах життя [1]. В цей час кримінальне право заклада­лось у системі усного звичаєвого права, яке відображене у Руській Правді (ХІ-ХІУ століття), "Уставі і Законі Руськом” (по­чаток X століття), Договорах Києва з Ві­зантією (911, 944 і 971 роки).

У Руській Правді чітко простежується, що покарання диференціювалось залежно від соціального становища винного та по­терпілого [1]. Це дає підстави А. Ю. Буланову стверджувати, що пом’якшуючі обс­тавини хоч і існували, однак не були виділені як самостійний кримінально-право­вий інститут [2].

Вказане питання дискусійне. У нормах Руської Правди узагальнення здійснювалось на рівні конкретного діяння. Руська Правда не виділяла злочинного діяння загалом, не містила загальних положень. Побудована вона була шляхом конструювання конкрет­них складів "образи". Отже, маємо не обста­вини, що пом'якшують покарання, а приві­лейовані ознаки складів злочину. І хоч со­ціальне становище винного і потерпілого чіт­ко простежується у всіх складах злочинів, зазначене тільки вказує на послідовність та характерні ознаки кримінально-правової політики і політики взагалі того часу.

Варто приділити особливу увагу і Зако­ну судному людям (XIII - XV століття), в передмові до якого було наведено перелік особистих і інших якостей винного, на­явність або відсутність яких або пом'як­шувало вид і розмір покарання, або вза­галі від нього звільняла [3]. Отже, з впев­неністю можна стверджувати, що саме За­кон судний людям став тим нормативним документом, з якого зародились обстави­ни, що пом'якшують покарання, як такі, що характеризують особу винного.

Норми Руської Правди також було зак­ладено в нормативних документах наступ­них століть: Судебниках 1497, 1550 та 1589 років і навіть Соборному Уложенні 1649 р. [1].

У статті 6 Соборного Уложення 1649 р. містилась норма, яка зобов'язувала при призначенні покарання дивитися "по делу" чи "по вине” [4]. Отже, Соборне Уло­ження 1649 р. продовжувало розвивати інститут, зароджений ще у Законі судно­му людям (ХІП - XV століття).

За вище наведеними вимогами пока­рання призначалося аж до початку XVIII століття.

У історичному періоді, що аналізуєть­ся, не можна не згадати Галицько-Во­линського князівства, норми якого відоб­ражали норми права Руської Правди.

З 1398 р. на наших землях (Правобе­режна Україна, Волинь та Галичина) почи­нає діяти литовсько-руське право, яке відображається у Литовських статутах: Старому 1529 р., Волинському 1566 р., Но­вому 1588 р.. Литовські статути давали можливість призначати судам покарання тільки в межах закону, керуючись обста­винами, визначеними ним. Покарання збільшувалося чи зменшувалося залежно від різних обставин, які належали як до складу злочину, так і тих, що його супро­воджували [5]. В даному випадку нас ці­кавлять обставини, які супроводжували злочин та підлягали врахуванню у кожно­му випадку їх наявності у справі. До них належали об’єктивні та суб’єктивні обста­вини [5]. Обставини, які збільшували по­карання або зменшували його, і визнача­лись в Литовському Статуті у всіх його ре­дакціях, є дуже близькими до інституту обставин, що пом'якшують покарання, у тому вигляді, який ми маємо сьогодні. їх недоліком порівняно із сучасним інститу­том обставин було те, що обставини, які зменшували покарання, включали катего­рії, що нинімають самостійне криміналь­но-правове значення. Крім того, перелік обставин не було чітко визначено в окремій статті, не було визначено окремо пом’як­шуючих та обтяжуючих обставин. Вплив їх на покарання визначався у порівнянні.

Наступний період - це період козаць­кої держави (від Богдана Хмельницького до Кирила Розумовського).

Після підписання Переяславського до­говору 1654 р. основним нормативним до­кументом була Жалувана грамота царя Олексія Михайловича Війську Запорозькому на збереження його прав і вольнос­тей від 27 березня 1654 р. [6],якаґрунтувалась на звичаєвому праві.

Так, згідно з вказаним нормативним актом психічно хворі притягались до кримінальної відповідальності на загаль­них умовах, хоча їх хворобливий стан міг бути врахований судом при вирішенні пи­тання про покарання. Суд мав право вра­хувати психічну хворобу як обставину, що пом'якшує покарання.

Призначення покарання ґрунтувалось на нормативних приписах, судовому пре­цеденті та нормах звичаєвого права. Приклади застосування норм звичаєвого права наводить у своїй праці П. Л. Фріс. Так, від смертної кари козака могла вря­тувати жінка, яка висловила бажання взяти його собі за чоловіка. На вирок суду могла вплинути і громадська думка [1].

Інститут пом'якшуючих обставин на даному історичному етапі значно звузився порівняно з аналогічним інститутом Ли­товських статутів. Отже, законодавство даного періоду не можна вважати наступ­ним щодо литовсько-руського законодав­ства. Козацька держава була новим утво­ренням, яке не мало своїх аналогів і відповідно право творилося по-новому.

Після розгрому у 1709 р. Запорозької Січі розпочато процес кодифікації, який закінчився у 1743 р. створенням Зводу за­конів, що отримав назву "Права, за якими судиться малоросійський народ" (далі - Права) [7]. Вказаний нормативний доку­мент характеризувався досить детальною диференціацією кримінальної відпові­дальності. Інститут пом'якшуючих обста­вин не знайшов свого відображення у Пра­вах. Слід зазначити, що вказаний норма­тивний документ так і не набрав чинності.

Досліджуючи право XVIII - XIX сто­літь, яке застосовувалось на території, яку займає сучасна Україна (окрім Правобе­режної України, Галичини та Волині), звернемося також до права Російської імперії, під владою якої знаходилась від­повідна частина України.

В цей період, на думку А. Ю. Буланова, обставини, що пом’якшують покарання, набули свого закріплення в Артикулах Воїнських 1715 р. [4]. При цьому на підтвердження своєї позиції автор наво­дить конкретні склади злочинів. В Арти­кулах були відсутні загальні положення пом'якшення покарання. Отже, Артику­ли Військові містили не обставини, що пом'якшують покарання, а кваліфіковані та привілейовані ознаки складів злочину.

У 1813 р. було прийнято нормативний акт - Уголовне уложення Російської імпе­рії (далі - Уложення), який вперше в істо­рії навів чіткий перелік обставин, що по­м'якшують відповідальність. Отже, інсти­тут пом'якшуючих обставин був сформо­ваний в Уголовному уложенні 1813 р., яке, на жаль, не набрало чинності.

Кримінальне право XIX століття бере свій початок від 15 Зводу законів Російсь­кої імперії 1832 р. (надалі - Звід) [8], який став основою для Уложення про покаран­ня кримінальні і виправні (1845 р.) та Ус­тава про покарання, які накладаються ми­ровими суддями (1864 р.).

Звід визначав у окремій нормі обставини, які зменшували вину і покарання. До них належали: малоліття, перестарілість та явка злочинця з повинною. Звід також виділяв так звані особливі випадки для пом’якшення та наводив їх перелік [8]. Вказані випадки давали можливість пом'якшити покарання щодо виду та ступеню. Наведене пом’якшен­ня покарання дає підстави погодитись із твердженням М. І. Качан про зародження інституту призначення більш м'якого пока­рання, ніж передбачено законом [9].

Отже, на території сучасної України (окрім Правобережної України, Галичини та Волині), де діяли норми Зводу, із його прийняттям в історії кримінально-право­вої політики України вперше було сфор­мовано інститут пом'якшуючих обставин у близькому до сучасного вигляді. Крім того, де перший нормативний документ, який частково визначив правову природу обставин, як ми її розуміємо сьогодні.

Уложення про покарання кримінальні і виправні 1845 р. 134 наводило перелік обставин, що зменшували вину та пока­рання [10]. Деякі обставини запозичено із Зводу. Однак їх конструкції було уточне­но. Слід зазначити, що більшість із норма­тивних конструкцій обставин за змістом схожі на пом'якшуючі покарання обста­вини, визначені чинним КК України. Крім того, норма ст.157 Уложення визна­чала випадки можливості пом'якшення покарання в його ступеню та роді [10]. Вказане було продовженням розвитку інституту призначення більш м’якого по­карання, ніж передбачено законом.

Статття 13 Уставу про покарання, які накладаються мировими суддями (далі - Устав), також визначала обставини, уже як зменшуючі вину. Однак скоротила їх перелік [10].

Слід зазначити, що Звід законів Російської імперії (1832 р.), Уложення про покарання кримінальні і виправні (1845 р.) та Устав про покарання, які нак­ладаються мировими суддями (1864 р.) визначали можливість пом'якшити пока­рання тільки на основі визначених зако­ном обставин. Крім того, вказані норма­тивні документи характеризувалися різ­номанітністю в покараннях в залежно від родової належності винного. Отже, прин­цип індивідуалізації покарання, який по­винен був забезпечуватися інститутом по­ м'якшуючих обставин, певним чином об­межувався родовою належністю винного.

Отже, саме в період абсолютної влади Російської імперії на території сучасної України (окрім Правобережної України, Галичини та Волині), інститут обставин, що пом'якшують покарання, був суттєво удосконалений: визначено правову приро­ду обставин, їх перелік та окремі випадки впливу на міру покарання.

Наступний період в історії криміналь­но-правової політики України - це період творення незалежної Української держа­ви (1917 - 1922 років).

В період функціонування Центральної Ради, в добу Гетьманства та Директорій досліджуване питання продовжувало ре­гулюватися Уложенням про покарання кримінальні та виправні (у редакції 1885 р.), Уставом про покарання, що наклада­ються мировими суддями, та Уголовним уложенням 1903 р. У цей час ніяких змін до кримінального закону не вчинялось.

Першим нормативним документом вка­заного історичного етапу, який визначав певні критерії призначення покарання, бу­ли Керівні засади з кримінального права РСФРР, затверджені 12 грудня 1919 р. [11]. У статті 12 Керівних засад наводився перелік обставин, які враховувались при призначенні покарання. Однак вказаний перелік був прототипом обставин обтяжую­чих покарання, та мав класовий характер, що відповідно повністю нівелює існування досліджуваного інституту. Крім того, в да­ному нормативному акті нічого не зазнача­лося про правову природу таких обставин.

Інші нормативні акти, які існували в 'цей час, регулюючи питання призначення покарання, встановлювали такі критерії: "на власний розсуд”, "керуються револю­ційною совістю", насамперед інтересами соціалістичної революції", "доцільністю" [11]. Тобто, давали можливість для без­межного суб'єктивізму і свавілля в питан­нях призначення покарання, що дуже ефективно використовувалось владою.

Нормативно можливість пом'якшува­ти покарання закріпило Положення Ради Народних Комісарів України "Про народ­ний суд" від 26 жовтня 1920 р. Стаття 28 вказаного Положення визначала мож­ливість пом'якшити покарання тільки у виняткових випадках та при умові наве­дення мотивів пом’якшення у вироку [11].

Відповідна нормативна база, насампе­ред Керівні засади 1919 р., стали основою Кримінального кодексу України, затверд­женого ВЦВК 13 серпня 1922 р. та введе­ного в дію 15 вересня 1922 р. [11].

Підкреслимо, що інститут призначення покарання у зазначеному Кодексі було суттєво видозмінено та удосконалено. Так, згідно зі ст 24 вказаного Кодексу при виз­наченні міри покарання повинні були вра­ховуватись ступінь і характер небезпеки як злочинця, так і вчиненого ним злочину. З метою встановлення зазначеного вивча­лась обстановка вчинення злочину, з'ясо­вувалась особа злочинця на основі способу життя і минулого, а також встановлюва­лось наскільки сам злочин в умовах часу і місця порушує основи суспільної безпеки [11]. Устатті 25 наводився перелік обста­вин, які враховувались для визначення мі­ри покарання [11]. Перелік містив як по­м'якшуючі, так і обтяжуючі обставини, та вказував на класовий підхід при визначен­ні покарання, а також нерівність інтересів держави і особи. Обставини закріплюва­лись у законі шляхом протиставлення [11]. Однак і далі законодавець не визначався з правовою природою таких обставин.

31 жовтня 1924 р. було прийнято Ос­новні засади кримінального законодавства Союзу РСР і союзних республік (далі - Основні засади), розділ ІІІ яких визначав за­ходи соціального захисту і їх вживання су­дом [12]. Стаття 32 вказаного нормативно­го документа визначала примірний пе­релік пом'якшуючих обставин [12]. Хоч деякі із обставин за своєю конструкцію відповідають пом'якшуючим обставинам, визначеним чинним КК України, однак у наведеній нормі продовжує простежува­тись наявність класового підходу. Слід відзначити, що Основні засади розділили пом'якшуючі обставини із обтяжуючими, визначили їх правову природу (пом'якшу­ючі і обтяжуючі вину) та віднесли їх до за­гальних засад призначення покарання.

Кримінальний кодекс УСРР від 8 черв­ня 1927 р. повністю відповідав Основним засадам [12].

Приблизно в сучасному вигляді інсти­тут обставин, що пом'якшують покаран­ня, закріпився в КК УРСР від 28 грудня 1960 р., що був введений в дію з 1 квітня 1961 р..

Кримінальний кодекс 2001 р. юридич­но змінив правову природу обставин, уточ­нив та доповнив їх перелік і загалом удос­коналив інститут призначення покаран­ня. Цей процес триває і далі.

Так, до 2 листопада 2004 р. ст. 69 КК України дозволяла призначати більш м'яке покарання, ніж передбачено зако­ном, за особливо тяжкі, тяжкі злочини та злочини середньої тяжкості. На підставі Рішення Конституційного Суду України від 2 листопада 2004 р. та в силу Закону Ук­раїни "Про внесення змін до статті 69 Кри­мінального кодексу України" від 22 грудня 2006 р. більш м'яке покарання, ніж перед­бачено законом, тепер може призначатися і при вчиненні злочинів невеликої тяжкості.

До переліку обставин, що пом’якшу­ють покарання, згідно із Законом України "Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо гуманізації кримінальної відповідальності" від 15 квітня 2008 р. було додано ще одну обставину - надання ме­дичної або іншої допомоги потерпілому безпосередньо після вчинення злочину.

Процес гуманізації кримінального за­кону привів і до появи норми, яка визна­чає питання призначення покарання за наявності обставин, що пом'якшують по­карання, та включена у предмет даного дослідження. Вказана норма була внесена до КК України Законом України "Про вне­сення змін до Кримінального та Кримі­нально-процесуального кодексів України щодо гуманізації кримінальної відпові­дальності" від 15 квітня 2008 р.

Отже, зазначена норма направлена на забезпечення призначення гуманного по­карання при наявності конкретно визна­чених пом'якшуючих покарання обста­вин, визнанні вини та відсутності обтяжу­ючих покарання обставин.

Законодавець зробив спробу визначити певні рамки такої гуманізації і таким спо­ собом обмежити судове свавілля. Слід заз­начити, що вказана норма немала своїх аналогів в історії права України.

Висновки. Отже, обставини, які по­м'якшують покарання, мають приблизно семи - дев"яти столітню історію свого ста­новлення. їх перелік та зміст визначався, насамперед, тими процесами, які відбува­лися у державі на відповідних проміжках часу. Однак і нині не розкрито на законо­давчому рівні поняття обставин, що по­м'якшують чи обтяжують покарання. Жо­ден із нормативних документів, відомих нашій історії не робив такої спроби.

Список використаної літератури:

  1. Фріс П. Л. Кримінально-правова політика України: Дис. ... д-ра юрид. наук: 12.00.08 / Фріс Павло Львович. - К., - С. 97 - 159.
  2. Буланов А. Ю. Роль смягчающих обстоятельств при квалификации преступлений и назначе­нии наказания / А. Ю. Буланов. - М.: Издательский дом Камрон, 2005. - 154 с.
  3. Закон судный людем пространной и свободной редакции / [Подгот. к печати М. И. Тихоми­ров, Л. В. Милов; Под. ред. [и со вступит, статьей с. 5 - 27] акад. М. И. Тихомирова]. - М.: Изд-во Акад. наук СССР, 1961. - 286 с.: Библиогр.: С. 283 - 285.
  4. Соборное уложение 1649:года. Текст. Комментарий / [Буланов В. И., Ирошников М. П., Маньков А. Г., Панеях В. М.]. - Л: Наука, 1987. - 448 с.
  5. Наказание по Литовскому статуту в его трех редакциях (1529, 1566 и 1588 гг.) / [Исследова­ние Демченка Г. В.]. -41.- К.: Типография Императорскаго Университета Св. Владимира,01894.-С. 234.
  6. Хрестоматія з історії держави і права України: У 2т.: [Навч. посіб. для студ. юрид. спец, вищ. закл. освіти] / [За ред. В. Д. Гончаренка], - Вид. 2-ге перероб. і доп. - Т 1: 3 найдавніших часів до поч. XX ст. [Уклад. В. Д. Гончаренко, А. И. Рогожин, О. Д. Святоцький]. - К.: Видавни­чий Дім "Ін Юре”, 2000. - 472 с.
  7. Права, за якими судиться малоросійський, народ 1743 року / [Відповідальний редактор Ю. С. Шемшученко]. - К., 1997. - 547 с.
  8. Свод законов Российской империи. - Т. 15.- СПб, 1833. - С. 12.
  9. Качан М. И. Обстоятельства, смягчающие наказание, в российском уголовном праве: Дис. ... канд. юрид. наук: 12.00.08 / Качан Мария Ивановна. - М., 2005. - С. 17.
  10. Законы уголовные/ [Составилъ Н. А. Громовъ]. - СПб.: Изданіе Юридического Квижнаго Магазина Н. К. Мартынова, 1909. - С. 40.
  11. Михайленко П. П. Борьба с преступностью в Украинской ССР: В 2 т./ П. П. Михайленко. - К., 1966. - Т.1: 1917 - 1925 г.г. - 831 с.
  12. Там само. - К., 1966. - Т.2: 1926 - 1928 г.г. - 956 с.