flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Захист від домашнього насильства: алгоритм дій

05 червня 2018, 16:36

Домашнє насильство – один із найчастіших злочинів, які вчиняються щодня. Включення інших видів насильства (психологічного, економічного та ін.) в поняття про домашнє насильство – це важливий момент, який полегшить страждання багатьох, хто відчуває себе чужим серед «своїх».

Людина, яку вдома постійно пригнічують, з часом втрачає віру в саму себе, не може повноцінно розкривати свій потенціал на роботі. Більше того, вона ніколи не буде справжнім авторитетом для своїх дітей.

Насильство рідко проявляється раптово. Є люди, схильні до нього. Але навіть якщо ви живете під одним дахом із «домашнім агресором», не варто думати, що ніхто не може вас захистити,  що немає ніякого виходу, соромитися «винести з дому» свої сімейні негаразди. Замовчування, приховування перших проявів насилля приведе до загострення ситуації в подальшому й хронічного характеру проблеми.  

Як же захиститися від протиправних дій одного з членів сім’ї по відношенню до іншого та як їх попередити?

По-перше, на захисті сім’ї від насильства стоїть закон,  який так і називається Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» який набрав чинності 7 січня 2018 р.  Людина, яка стала жертвою домашнього насильства, має право отримати підтримку держави та захистити себе, звернувшись до Нацполіції, органів влади, соцзахисту, суду.  

Особа, яка вчинила домашнє насильство може бути оштрафована (розмір штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Застосовуються також  громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Вперше в Україні введено кримінальну відповідальність за домашнє насильство. Ознайомитися детальніше із відповідними змінами в законодавстві можна за посиланням: https://gr.pl.court.gov.ua/sud1605/pres-centr/news/437668/.

По-друге, з метою врегулювання сімейних конфліктів та збереження сім’ї ви можете звернутись за безоплатною допомогою психолога громадської організації «Анатомія шлюбних стосунків» (м. Гребінка, пров. Гоголя, 13, контактний телефон голови громадської організації, психолога Туманевич Лариси Геннадіївни – +380(099) 185-29-93, електронна адреса: tumanevich2009@ukr.net).

Насилля в сім’ї краще попередити, ніж потім вирішувати його наслідки. Однак якщо вже так трапилося, що оминути конфлікту не вдалося і градус емоцій кривдника зашкалює, від ваших дій, в тому числі, залежатиме вихід із ситуації.

Звісно, кожен випадок індивідуальний, але є правила поведінки в критичних ситуаціях, які зазвичай допомагають уникнути тяжких наслідків:

  • не можна відповідати агресією на агресію;
  • потрібно говорити спокійно і ясно, чітко викладати свої почуття і переживання;
  • не варто доводити свою правоту в моменти, коли співрозмовник втратив над собою контроль, краще відкласти це на той час, коли емоції стихнуть;
  • мовчання та ігнорування переважно викликають у агресора ще більше роздратування, тому говорити потрібно, але врівноваженим тоном, не вживаючи образливих, провокативних слів;
  • доречно пересидіти «бурю» в іншому місці (у сусідів, родичів або друзів).
  • якщо градус агресії не знижується, слід викликати поліцію.

На завершення хотілось би всім щиро побажати родинного затишку та миру в стосунках. Нехай у ваших домівках ніколи не буде насильства!