flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВИ СТАЛИ ЖЕРТВОЮ КІБЕРШАХРАЇВ?

13 березня 2018, 09:54
Шахрайство в Інтернеті набуває все більших масштабів. Злочинці постійно вигадують нові схеми та видурюють гроші у користувачів. 

В Україні стрімко ростуть статки кібершахраїв, які крадуть гроші з банківських карток. У 2017 році злочинці викрали близько 670 млн грн. Більшу частину із вказаної суми вони виманили використовуючи так звані методи соціальної інженерії — коли в розмові по телефону жертву підштовхують на здійснення певних дій з банківською карткою.

У ЗМІ останнім часом поширюється дуже багато інформації щодо того, як не стати жертвою кібершахраїв. Але ж як потрібно поводитися, якщо біда вже сталася?

Як і в реальному житті, викрадення чужих коштів або інших цінностей в Інтернеті за допомогою обману або через зловживання довірою, є злочином, який передбачає кримінальне покарання для афериста. 

З метою реалізації державної політики в сфері протидії кіберзлочинності з жовтня 2015 року наказом Національної поліції був створений Департамент кіберполіції. В структуру Департаменту, зокрема, входить Слобожанське управління кіберполіції, яке обслуговує три області – Харківську, Сумську і Полтавську. Територіальне управління розміщено в Харківській області. 

Для більш оперативного реагування в Полтавській області діє відділ протидії кіберзлочинам у сферах функціонування електронних платіжних систем, електронної комерції, інформаційної безпеки, обігу протиправного контенту (тел.: (0532) 51-78-77), електронна пошта: pl@cybercrime.gov.ua).

Крім того, громадяни, які постраждали від подібного роду правопорушень мають можливість оформити електронну заяву про випадок правопорушення на офіційному сайті Департаменту кіберполіції Національної поліції України (https://cyberpolice.gov.ua/).

В онлайн-формі: https://cyberpolice.gov.ua/declare/, необхідно залишити контактні дані, а також детально описати, як ви постраждали від дій шахрая. Графу «Зміст Звернення» дуже важливо заповнити відповідно вимог Закону України «Про звернення громадян» (стаття 5).

Потрібно розуміти, що заява до кіберполіції є шансом повернути Ваші втрачені кошти та допомогою слідству у виявленні злочинців. Не варто відмовлятися від такої можливості тільки тому, що була втрачена незначна кількість грошей або через переконання, що будь-які звернення безглузді, так як Ви не знаєте зловмисника в обличчя. Ваша пасивність лише сприятиме процвітанню шахрайства та подальшому збагаченню кібершахраїв.

Будьте обачними у фінансових питаннях та ніколи й нікому не повідомляйте зайвої особистої інформації !