flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Порядок подачі клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження з 16 березня 2018р.

22 березня 2018, 11:19

          З 16.03.2018 року набрали чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу України, передбачені Законом України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» від 03.10.2017 року № 2147-VIII, згідно з якими, зокрема, клопотання слідчого, прокурора про застосування заходів забезпечення кримінального провадження подаються до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться (зареєстрований) орган досудового розслідування як юридична особа.

         Гребінківське ВП ГУНП в Полтавській області не зареєстроване як юридична особа, а є лише територіальним підрозділом ГУНП в Полтавській області, яке є юридичною особою, однак не знаходиться в межах територіальної юрисдикції Гребінківського районного суду Полтавської області.

         При цьому, п. 4 Прикінцевих положень Розділу 4 вказаного Закону  встановлює, що такі зміни вводяться в дію через три місяці після набрання чинності цим Законом, не мають зворотної дії в часі та застосовуються до справ, по яким відомості про кримінальне правопорушення, внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань після введення в дію цих змін.

         Однак норми вищенаведених Прикінцевих положень стосуються виключно порядку введення в дію відповідних змін та їх застосування по кримінальних правопорушеннях, що внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань після введення в дію цих змін. При цьому, вони не скасовують та не заперечують прямої дії процесуального Закону, що встановлюється у ст. 5 КПК України, відповідно до якої процесуальна дія проводиться, а процесуальне рішення приймається згідно з положеннями цього Кодексу, чинними на момент початку виконання такої дії або прийняття такого рішення.

         Таким чином, з 16.03.2018 року клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження розглядають слідчі судді того суду, в межах територіальної юрисдикції якого зареєстроване Головне управління Національної поліції України в Полтавській області, а це Октябрський районний суд міста Полтави, незалежно від дати внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

         Ознайомитися з ухвалою слідчого судді Гребінківського районного суду Полтавської області про повернення клопотання.