flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Куди звертатися, якщо ви зіткнулися з домашнім насиллям?

24 листопада 2020, 14:52
Щорічно в Україні з 25 листопада до 10 грудня включно проводиться Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Зокрема, 25 листопада – Міжнародний день проти насильства щодо жінок, 10 грудня – Міжнародний день прав людини. Мета акції – привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.
 
Адже у сучасному світі проблема насильства в сім’ї, попри всі досягнення цивілізації, зберігає свою актуальність. Під «домашнім насильством» слід розуміти діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.
 
До Гребінківського районного суду Полтавської області протягом 2020 року надійшло 86 справ про притягнення осіб до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства (стаття 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення). Це склало майже третю частину від загальної кількості справ про адміністративні правопорушення.
 
На жаль, у нашому районі прослідковується тенденція до загострення проблеми «домашнього насилля», оскільки за аналогічний період минулого року до суду надійшло лише 9 таких справ.
 
Якщо Ви або Ваші близькі страждають від домашнього насильства – не потрібно це терпіти й приховувати. Краще раз і назавжди припинити знущання, ніж соромитися зізнатися в цьому прирікаючи себе, а у переважній більшості випадків і дітей на довгі страждання. Вирішення проблеми заподіянням фізичного чи морального болю повинне раз і назавжди зникнути зі «списку можливих варіантів».
 
Найперше, куди потрібно звернутися за допомогою – це поліція. Ви можете викликати поліцію за телефоном 102 або звернутися особисто до райвідділу та написати заяву.
Якщо ви потребуєте консультації, боїтесь звертатись до поліції з даного питання чи з інших причин, то можете зателефонувати на номери гарячих ліній, де вам нададуть роз’яснення та консультування:
• Урядова «гаряча лінія» для осіб, постраждалих від торгівлі людьми, домашнього насильства, насильства за ознакою статі, насильства стосовно дітей, або про загрозу вчинення такого насильства: 15-47;
• Національна «гаряча лінія» ГО «Ла Страда-Україна» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації: 0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного);
• Національна дитяча «гаряча лінія» ГО «Ла Страда-Україна»: 0 800 500 225 або 116 111 (для дзвінків з мобільного);
• У разі необхідності також надається правова допомога, звертатись на гарячу лінію Координаційного центру з питань безкоштовної правової допомоги – 0-800 213-103 або звертатись до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги за місцем вашого проживання.
 
Найвищою цінністю будь-якої держави, у тому числі й України, є людина, її життя і здоров’я, честь, і гідність, недоторканність та безпека.